Mittwoch, 18. Juli 2012

Změňte jazyk!


Nedávné studie odhalily souvislost mezi myšlenkovými procesy spojenými s rozhodováním, a jazykem, ve kterém uvažujeme. Překvapivým zjištěním je, že pokud uvažujeme v jiném než mateřském jazyce, činíme efektivnější a racionálnější rozhodnutí - Angličan uvažující ve španělštině nebo Čech uvažující v angličtině se rozhodují racionálněji než v rodné řeči. Studium jazyků vám tedy může přinést nové perspektivy!
 
Studii provedla skupina vědců na University of Chicago a její výsledky odhalily souvislosti mezi jazykem, emocemi a rozhodovacími procesy. Nejintenzivnější emoce máme totiž spojené s mateřskou řečí a jejich intenzita klesá, pokud se vyjadřujeme nebo uvažujeme v cizím jazyce. K ověření této hypotézy byl použit následující test: studenti dostali 15 dolarů v dolarových bankovkách a měli na výběr si je buď ponechat, nebo je vsadit a v případě, že uhodnou, která strana mince padne, dostali by 1,50 dolarů navíc. Když byl test proveden v mateřské řeči angličtině, studenti se rozhodli sázet pouze v 54% případů, při testu probíhajícím ve španělštině tomu tak bylo v 71%.

Důvodem bylo, že v případě, kdy byl test prováděn v angličtině, rozhodování studentů ovlivňovaly emoce, konkrétně strach z možné ztráty. Ve španělštině uvažovali racionálněji, a proto se ve více případech rozhodli pro sázku, což je rozhodnutí, které je čistě statisticky vzato výhodnější.
Máte také pocit, že v cizím jazyce uvažujete jinak?

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen