Dienstag, 30. Juni 2009

Jazykové pobyty v období hospodářské krize



Právě v období ekonomické krize se naplno ukazuje důležitost vzdělání. Studenti i rodiče tento fakt berou na vědomí a nadále investují do vzdělání, čímž zlepšují své šance na uplatnění na trhu práce, zejména nyní v období ekonomického útlumu.
Studium v zahraničí s sebou samozřejmě přináší náklady na ubytování a stravu, což můžwe být pro studenty finančně náročné. Výuka jazyků v zahraničí je nicméně efektivnější, a ve výsledku tedy levnější metodou než navštěvování tradičního kurzu v ČR.
V následujících řádcích se dozvíte, jak můžete pomocí několika jednoduchých „triků“ cenu jazykového pobytu co nejvíce snížit.

1. Vydejte se na jazykový pobyt mimo hlavní sezónu
U mnoha destinací jsou jazykové pobyty nejdražší v létě, kdy vysoká poptávka vyhání ceny až o 25% výše. Právě v létě mají totiž studenti prázdniny a nejčastěji jezdí do zahraničí jak za zábavou, tak za vzděláním.
Proto doporučujeme pro jazykový pobyt zvolit období mezi zářím a květnem, kdy jsou ceny za výuku nižší a výuka probíhá v menších skupinkách. Nejen že ušetříte hotové peníze, ale zvýšíte i hodnotu jazykového kurzu, který bude probíhat v menší skupině a tak budete schopni se více naučit. Poměr ceny a kvality služeb je zkrátka mimo sezónu nesrovnatelně příznivější.
Není třeba dodávat, že mimo sezónu můžete sehnat i letenky podstatně levněji než v létě.



2. Vyberte si některou z destinací, která není proslulá jako turistická atrakce
Mnoho populárních destinací pro jazykové kurzy, jako např. Londýn, Brighton, Oxford, Cambridge, New York City nebo Malta jsou v létě plně vytíženy a nasazují speciální vysoké ceny. V případě, že si vyberete méně frekventovanou destinaci, můžete ušetřit za jazykový kurz a zároveň prožít autentičtější kulturní integraci s místními obyvateli, kteří jsou v méně exponovaných destinacích zpravidla vstřícnější a otevření navazování nových přátelství. Kromě toho mají lokální pamětihodnosti v každém městě svůj osobitý půvab.
Mezi takové destinace patří například:

angličtina v Beckenghemu

angličtina v Edinburghu

angličtina v Santa Monica

angličtina ve Fort lauderdale

angličtina v Austrálii:

angličtina v Darwinu

angličtina v Perthu

3. Sledujte speciální nabídky
Zvláště v tuto dobu mnoho společností nabízí zvláštní slevy a propagační ceny,což platí jak o cestovním průmyslu obecně, tak pro cestování za vzděláním. Některé z destinací se také snaží přilákat více studentů, čímž reagují na změny v poptávce. Sledujte proto zvláštní nabídky! Může se jednat o tři týdny výuky za cenu dvou, časově omezené zrušení registračního poplatku, aktivity zdarma, sleva na ubytování a podobně.
Příklady aktuálních speciálních slev:

angličtina v Costarice

francouzština v Paříži

němčina v Berlíně nebo Mnichově


4. Rezervujte si jazykový pobyt včas
Rezervace „last minute“ nejsou u jazykových pobytů výhodné. Aby mohly zajistit vysokou úroveň výuky a dostatek ubytovacích míst, musí školy plánovat s předstihem. Obzvláště pro menší a střední jazykové školy je plánování klíčové. Mnoho zprostředkovatelů jazykových pobytů tak nabízí slevy například na rezervace, provedené více než 3 měsíce předem. Tyto nabídky často přicházejí před začátkem sezóny, v měsících únoru a březnu. Sledujte také tyto nabídky.
Včasná rezervace se také příznivě projeví na kvalitě vašeho ubytování, což platí obzvláště pro hostitelské rodiny. Mnoho nejoblíbenějších hostitelských rodin které bydlí blízko jazykové školy je obsazeno dlouho před začátkem léta.

5. Mějte na paměti vývoj koruny vzhledem k USD / GBP

Hospodářská krize byla důsledkem krize finanční a projevila se tak i na finančních trzích a vztazích jednotlivých měn. Mnoho měn oslabilo vzhledem k euru, slavným příkladem je propad libry a dolaru vůči euru v letech 2008 a 2009. Některé z destinací tak zlevnily až o třicet procent! Vše záleží na konkrétní destinaci, ale například čeští studenti mohou dnes cestovat do Anglie mnohem výhodněji, než tomu bylo před několika lety. Zejména, pokud mohou cenu zaplatit přímo v librách, které jsou ve výhodnějším kurzu ke koruně než euro. Agentury, které umožňují i platbu v originální měně destinace, také zpravidla nabízejí nejlepší ceny.

6. Vezměte s sebou kamaráda
Některé jazykové agentury nabízejí slevy, pokud doporučíte jazykový pobyt známému, popř. se při rezervaci odvoláte na zákazníka, který s agenturou již jazykový pobyt absolvoval. I když za doporučení kamarádovi dostanete slevu a jazykový pobyt podniknete spolu, měli byste po dobu jazykového pobytu využívat výhradně řeč země, ve které se nacházíte!
Pokud chcete jet s kamarádem, rozhodně o tom informujte agenturu pro jazykové pobyty. Je možné zařídit např. oddělené ubytování a výuku, pokud se nechcete vystavovat neustálému „pokušení“ používat češtinu.
5% sleva na jazykový pobyt, pokud jste s agenturou již někdy cestovali, popř. pokud máte doporučení od jiného zákazníka




7. Levné letenky / dostupné destinace

Není třeba zdůrazňovat, že jednou z významných položek jsou náklady na cestu, zejména, pokud budete cestovat do některé ze zaoceánských destinací. Při jazykovém pobytu v Anglii zaplatíte přirozeně za cestu méně, než pokud se vydáte do USA. I zde lze však významně ušetřit využitím nejrůznějších slev a akčních cen letenek. Ve spojení s nízkonákladovými leteckými společnostmi a včasnou rezervací lístků můžete i náklady na cestu výrazně snížit.
8. Rezervujte jazykový pobyt u některé ze zprostředkovatelských agentur
S pomocí výše uvedených rad můžete ušetřit až 40 % z celkových nákladů na jazykový pobyt. Nejlepším řešením je však se poradit přímo u zprostředkovatelské agentury. Akreditované agentury vám zodpovědně a eticky poradí, jaké bude nejlepší řešení vzhledem k vašim přáním, potřebám i rozpočtu.
Kvalitu jazykového pobytu může ovlivnit mnoho faktorů a právě v takovém případě je nejlepší osobní konzultace.

Vezměte v úvahu následující situaci:
Studentka z Evropy má v úmyslu se vydat na jazykový pobyt do zahraničí a učit se angličtinu, jazykový pobyt chce absolvovat v zimních měsících. Dlouhodobý program např. v australském Perthu bude s velkou pravděpodobnější levnější než podobný pobyt v irském Dublinu, a to i po započtení výdajů na cestu. Nicméně, proč se studentka chce učit anglicky?
Je velký rozdíl, zda se chce učit angličtinu k akademickým účelům, pro pracovní prostředí, nebo má dokonce v úmyslu zkombinovat jazykový kurz a stáž. Významnými faktory jsou a momentální vývoj kurzů, délka pobytu, zvláštní nabídky a mnoho dalších.
Právě kvalifikovaná zprostředkovatelská agentura dokáže zkombinovat tu nejvýhodnější nabídku s ohledem na vaše osobní přání, potřeby a preference. Prožijete tak jazykový pobyt na který budete dlouho rádi vzpomínat.